Als de eerste sneeuw uit de lucht dwarrelt en op de Ardennentoppen een wit tapijt vormt, dan voelen we het kriebelen. Het is sterker dan onszelf, we moeten erheen.
Toegegeven, de in het journaal geschetste volksstromen die en masse naar de Hoge Venen stroomden deden ons even twijfelen. Maar als je even de hoogtekaart van België naast de sneeuwgrens legt leer je al snel dat je niet enkel op de Baraque Michel terecht kunt.
Even over-en-weer whatsappen met Maarten's nonkel, die regelmatig zelf de Ardennen verkent, wijst ons richting Regné. Het is een klein dorp, op een boogscheut van de Baraque Fraiture, die toegang geeft aan le Grande Fagne du plateau des Tailles. Aan de beroemde frituur is het effectief aardig druk wanneer we er voorbij rijden. Maar in Regné is geen levende ziel te bespeuren.
Vanuit Regné trekken we via besneeuwde bossen naar Bihain. Bevers hebben er een stevige dam gebouwd en zetten er een groot deel van het landschap onder water. De beverburcht zelf kunnen we niet ontdekken, maar het blijft imposant om te zien waar de dieren toe in staat zijn.
Wanneer we verderop het Veen intrekken wordt het landschap weidser. We zitten hier ook iets hoger, en er ligt opvallend meer sneeuw. De zon laat zich vandaag niet zien, maar we laten het ons niet aan het hart komen. Heerlijk om nog eens een hele dag buiten te zijn.
We kiezen ervoor om niet helemaal tot in Fraiture te lopen, maar maken een extra lus in het veengebied om terug te komen tot in Regné.
We klokken af op 15km vandaag, een tocht die moeiteloos onze top 10 binnensluipt. Vergezichten, uitgestrekt veengebied, dichte bossen én een dik pak sneeuw. Beter wordt het niet. Of toch: we sluiten de wandeling af met een dampende kop koffie en rijden daarna nog door naar de Givroulle, waar we bij de tipgever van de wandeling nog even de wintertenen kunnen warmen aan een kampvuur. Met een Orval.
Al bij al was dit een trip van 13u, maar het voelt alsof we een week buiten geweest zijn. Meer van dat!
De route die wij ongeveer liepen kan je hier vinden: wikiloc.
Zelf gebruiken we ook vaak de app Viewranger, die je vrij kan gebruiken en goede stafkaarten heeft die je ook lokaal kan opslaan.