Sportklimmen voor het eerst op de olympische spelen!

Sportklimmen voor het eerst op de olympische spelen!

Voor de eerste keer staat klimsport op de Olympische spelen. En terecht!

Vanaf 3 augustus kan je kijken naar deze primeur. Maar hoe zit het nu juist in elkaar? Hoe worden de medailles verdeeld? En op welke klimmers moeten we zeker letten?  

Combined = Speed x Boulder x Lead

Tijdens de Olympische spelen worden 3 verschillende disciplines gecombineerd tot één competitie. Je kan het vergelijken met een soort van driekamp. 

Speed

Alle klimmers starten met het onderdeel Speed. Het idee is eenvoudig: een gestandaardiseerde speedroute zo snel mogelijk toppen. Het wereldrecord staat momenteel op 5,208 seconden bij de mannen en 6,964 seconden bij de vrouwen. Alle klimmers klimmen twee keer de speedroute. In de finaleronde klimmen de deelnemers tegen elkaar in een afvalrace. 

Boulder

Boulder is onze favoriete discipline. Iedere deelnemer krijgt 4 boulders voorgelegd waarvoor ze per boulder 5 minuten tijd krijgen. Een boulder is een korte klimroute van 4 tot 5 meter hoog met valmat onder de wand. Het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk pogingen de bovenste greep te behalen met beide handen. Boulderen is een fysieke en mentale uitdaging! 

Lead

Lead is the real deal. De atleten moeten een twintig meter hoge wand beklimmen. Het doel: zo ver mogelijk geraken. Elke klimmer heeft hiervoor 6 minuten de tijd. De klimmer wordt uiteraard beveiligd. Wanneer een klimmer valt is het over. Er is geen tweede poging.

Puntentelling

Per discipline wordt een ranglijst opgemaakt. De eerste krijgt 1 punt, de tweede twee punten etc. De eindstand is een vermenigvuldiging van de punten van de drie disciplines.

Wordt een klimmer 1e bij lead, 4e bij boulder en 6e bij speed dan ontvangt hij of zij 1x4x6 of 24 punten. Hoe lager het puntentotaal, hoe hoger de ranking. 

Deelnemers

Er doen 20 mannen en 20 vrouwen mee aan de spelen. Helaas zijn de belgen niet van de partij. Wie houden we dan wel in de gaten? Bij de mannen is de Tsjechische Adam Ondra dé favoriet. Hij werd 5 keer wereldkampioen. Bij de vrouwen kijken we naar de Sloveense Janja Garnbret. Zij werd 6 keer wereldkampioen.

 

 

Programma

Eerst is er een kwalificatieronde. Alle disciplines worden in één dag geklommen. Na de kwalificatie volgt een finale voor de 8 beste klimmers.

3 augustus: Kwalificatieronde mannen

 • 10u00: Speed
 • 11u00: Boulder
 • 14u10: Lead

4 augustus: Kwalificatieronde vrouwen

 • 10u00: Speed
 • 11u00: Boulder
 • 14u10: Lead

5 augustus: Finale mannen

 • 10u30: Speed Finale
 • 11u30: Boulder Finale
 • 14u10: Lead Finale

6 augustus: Finale vrouwen 

 • 10u30: Speed Finale
 • 11u30: Boulder Finale
 • 14u10: Lead Finale

De toekomst van klimmen als Olympische discipline

De gecombineerde aanpak kreeg veel kritiek. De drie verschillende disciplines hebben meer verschillen dan overeenkomsten. Klimmers moesten zich plots ook verdiepen in de andere disciplines. En voor een speed-climber wordt het plots heel moeilijk om een medaille te halen.

In 2024, tijdens de spelen in Parijs, is er een aparte discipline voor speed. Lead en boulder blijven een soort van 'tweekamp'. 

 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.